Pašovanie cigariet a motorovej nafty spôsobuje colníkom veľké problémy

09.01.2004 Celý región

Pašovanie cigariet a motorovej nafty na slovensko-ukrajinskej hranici nadobúda čoraz väčšie rozmery a spôsobuje Colnej správe (CS) SR veľké problémy s jeho o...
Pašovanie cigariet a motorovej nafty na slovensko-ukrajinskej hranici nadobúda čoraz väčšie rozmery a spôsobuje Colnej správe (CS) SR veľké problémy s jeho odhaľovaním. Uviedla to na tlačovej konferencii v Prešove 30. decembra hovorkyňa riaditeľstva CS SR Sylvia Balázsiková. Takýto tlak bude na hranicu ešte stúpať a to v súvislosti so vstupom SR do Európskej únie od 1. mája 2004.

Nelegálna činnosť sa najviac týka územia, ktoré \"patrí\" Colnému úradu (CÚ) so sídlom v Prešove. Jeho zamestnanci za rok 2003 zadržali 7300 kartónov cigariet, čím vznikol colný dlh asi 4, 2 milióna Sk. Realizuje sa ani nie na hraničných priechodoch Ubľa a Vyšné Nemecké, ale skôr na tzv. zelenej hranici. CÚ vytvoril špecializované skupiny hliadkujúcich colníkov v priestore práve mimo hraničných priechodov.
CS disponuje poznatkami, že organizované skupiny v SR skupujú aj legálne prevezené cigarety cez túto hranicu. Podľa platnej legislatívy môže občan na územie SR doviezť jeden kartón. Ide o výhodnú finančnú transakciu, pretože za jednu škatuľku podľa kvality cigariet dostane prevozca 13 až 19 Sk. Nelegálny prevoz sa často uskutočňuje vo vreciach, ktoré CÚ zadržal a zmestí sa do jedného z nich 120 kartónov.
Zadržané cigarety sa likvidujú na náklady CS SR. CÚ Prešov tohto roku zlikvidoval 30 311 škatuliek, na ich spálenie boli náklady šesť tisíc Sk, no nevyčíslené sú náklady na nájomné za priestory, kde sú dočasne uskladnené.
Nelegálny prevoz motorovej nafty sa podľa zistení CÚ Prešov realizuje v autách so špeciálne upravenou nádržou. Za rok 2003 sa prešovským colníkom podarilo odhaliť prevoz 2390 litrov pohonných hmôt a zadržať 15 profesionálne upravených áut, ktorých hodnota je 2, 4 milióna Sk. Na prečerpanie motorovej nafty používajú colníci svojpomocne vyrobené zariadenie. Balázsiková upozornila, že podľa výsledkov expertízy kvalita tejto látky nevyhovuje slovenským technickým normám najmä pre vysoký obsah síry a môže poškodiť niektoré časti vozidla.

(jj)
 

Vyberte región